Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Kutadgubilig, 16 (Ekim 2009)


Kapakları görmek için resimlerin üzerine tıklamanız hayrınıza olur.


İki adet çalışmamın bulunduğu Kutadgubilig (Felsefe-Bilim Araştırmaları) Dergisi’nin 16. Sayısı (Ekim 2009) çıktı.


1. (Makale) C. Cengiz Çevik, “Epicurusçu Felsefede Özgürlük ve Mutluluk Anlayışı Üzerine“, Kutadgubilig, 16, Ekim 2009, 47-62.

Resmî Site: http://www.kutadgubilig.com/makaleler/1.php?id=220
 
Abstract:

In Epicurean philosophy, ultimate aim is human happiness and freedom. Thus firstly people must be freed from fears and disquiets about Gods and about that fabricated frightening fantasies; secondly accept to eventuate everything in the world because of deviations that occur in uncertain times, places and causeless, on falling down atoms. Epicurean Philosophy has a distinctive concept of necessity that depends on coincidence; this concept must be thought to donate very special happiness and freedom to humans.

Keys:
Atoms, deviation, Epicureanism, Epicurus, freedom, gods, happiness, necessity, philosophy.

Özet:

Epicurusçu felsefede temel hedef insanmutluluğu ve özgürlüğüdür. Bunun için insanların ilkin Tanrılara ve onlara ilişkin uydurulmuş korkutucu fantezilere dayanan korkulardan ve kaygılardan sıyrılması; ikinci olarak da evrendeki her şeyin düşmekte olan atomlarda nedensiz olarak belirsiz bir zamanda ve yerde meydana gelen sapmalardan ötürü oluştuğunu kabul etmesi gerekir. Epicurusçu felsefenin, tesadüfe dayanan kendine has bir zorunluluk anlayışı vardır; bu anlayışın insanlara çok özel bir mutluluk ve özgürlük sunacağı düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atomlar, Epicurus, Epicurusçuluk, felsefe, mutluluk, özgürlük, sapma, tanrılar, zorunluluk.

Çalışmamın pdf halini indirmek için tıklayın.


******************************************************

2. (Latince çeviri & Yorum) “Nicolaus Copernicus’un Göksel Hareketlere İlişkin, Kendisi Tarafından Geliştirilen Hipotezlere Dair Kısa Açıklaması”, Çev. C. Cengiz Çevik, Kutadgubilig, 16, Ekim 2009, 227-252.

Resmî Site: http://www.kutadgubilig.com/makaleler/1.php?id=229



TRANSLATE OF N. COPERNICUS’S DE HYPOTHESIBUS MOTUUM CAELESTIUM A SE CONSTITUTIS COMMENTARIOLUS

Abstract:

Before his more detailed work, De Revolutionibus Orbium Caelestium (1543) Copernicus wrote a brief sketch of his astronomical system, entitled De Hypothesibus Motuum Caelestium A Se Constitutis Commentariolus (known as also Commentariolus – Little Commentary) and shared with some scholars.


Keys:

Astronomy, De Hypothesibus Motuum Caelestium A Se Constitutis Commentariolus, De Revolutionibus Orbium Caelestium, geocentric, heliocentric, Nicolaus Copernicus, Ptolemaeus


Özet:

Copernicus daha kapsamlı olan eseri De Revolutionibus Orbium Caelestium’u (1543) yayınlamadan evvel, astronomi sisteminin özeti niteliğinde, De Hypothesibus Motuum Caelestium A Se Constitutis Commentariolus başlıklı bir taslak (Commentariolus – Kısa Açıklama olarak da bilinir) kaleme almış ve dönemin bilginleriyle paylaşmıştı.


Anahtar Kelimeler:

Astronomi, De Hypothesibus Motuum Caelestium A Se Constitutis Commentariolus (Göksel Hareketlerle İlişkin Kendisi Tarafından Oluşturulmuş Hipotezlere Dair), De Revolutionibus Orbium Caelestium (Göksel Kürelerin Devinimleri Üzerine), Güneş-merkezli, Nicolaus Copernicus, Ptolemaeus, Yer-merkezli



Satın Almak İçin:

http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=463034

 

Academia.edu’dan pdf’ini okumak ve indirmek için:

http://goo.gl/cl7KLS

6 comments on “Kutadgubilig, 16 (Ekim 2009)

  1. Anonymous
    14/06/2010

    >jimi baba bu dergiyi nerede bulabilirim ya. Hiçbir yerde satılmıyor mu?

  2. Geri bildirim: Copernicus ve takvim reformu « jimi the kewl resmi blog!

  3. Geri bildirim: Copernicusçu İlk Bildirim « jimi the kewl resmi blog! (C. Cengiz Çevik)

  4. Geri bildirim: Kısa bir Bacon-Shakespeare olayı: Güneş-merkezcilik yaygarası | jimi the kewl resmi blog! (C. Cengiz Çevik)

  5. Geri bildirim: Copernicus, “Werner’e Karşı Mektup” | C. Cengiz Çevik'in resmi sitesi

Yorum bırakın