Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Cicero’nun Siyaset Anlayışında ‘Tiran’ Kavramı Üzerine Bir İnceleme

Akademik felsefe dergisi olan Felsefi Düşün’ün “Antikçağ Felsefesi” konulu 5. Sayısı (Ekim 2015) çıktı. Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken’in (İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı başkanı) editörlüğünü üstlendiği bu sayıda “Cicero’nun Siyaset Anlayışında ‘Tiran’ Kavramı Üzerine Bir İnceleme” başlıklı bir makalem de bulunuyor. Bu makalenin künyesi, öz (abstract), etiketleri ve satın alma linkleri şöyle:

Künye

C. Cengiz Çevik. “Cicero’nun Siyaset Anlayışında ‘Tiran’ Kavramı Üzerine Bir İnceleme”. Felsefi Düşün Akademik Felsefe Dergisi, 5, Ekim 2015: 45-62.

Öz

Romalı Marcus Tullius Cicero (İ.Ö.106-43) hayatı mücadelelerle geçmiş olan bir hukuk ve siyaset adamıdır. Onun ortaya koyduğu siyaset felsefesini ve her türlü siyasî fikri aktif hukuk ve siyaset deneyiminden ayrı düşünemeyiz. Büyük ölçüde Roma’nın kültürel yapısından kaynaklanan bu durum onu kendisinden önce yaşamış olan Yunan filozoflarından farklı kılarken, beri yandan güncel siyasî sorunlarla ilgili güncel görüşlerinin ve takındığı faydacı tavrın, teorisyen kimliğiyle sunduğu siyaset felsefesine özgü kabullerle ne ölçüde ilişkilendirilebileceği sorununu doğurur. Bu sorun bu çalışmanın konusu değildir, dolayısıyla üzerinde durmuyoruz. Sadece “tiran” kavramının Cicero’nun De Re Publica başlıklı metnindeki siyaset felsefesi ve genel olarak diğer siyasî metinlerinde beliren ve kendisinin de deneyimlediği siyaset pratiği bağlamındaki kullanım örneklerini irdeliyor ve bu kullanımların birbirlerine ne ölçüde yakınsadığını inceliyoruz.

Etiketler

Cicero, De Re Publica, Roma, siyaset, siyaset felsefesi, tiran

Abstract

Marcus Tullius Cicero (106-43 BC) was a legist and statesman who lived in struggles. We can’t consider his philosophy of politics and any political idea as separate from his active experience of law and politics. When this state that especially depends on Rome’s cultural structure, distinguishes him from Greek philosophers who lived before, raises an issue about correlation between his actual and utilitarian ideas on actual political problems, and his peculiar acknowledgements about philosophy of politics that he presented as a theorist. This paper hasn’t to do with this issue, but only we analyse usage examples of “tyrant” as a notion, both in his philosophy of politics that rises especially in De Re Publica and generally in the other political works, and in the concept of actual politics that he experienced himself. Moreover we examine that these usages converge what extent.

Tags

Cicero, De Re Publica, philosophy of politics, politics, Roma, tyrant

Satın alma linkleri

Pinhan, D&R, Idefix, Kitapyurdu

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: