Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Kutadgubilig 27: De Re Publica’da Devlet Adamının Erdemi ve Scipio’nun Düşü

Kutadgubilig_27Kutadgubilig. Felsefe-Bilim Araştırmaları dergisinin 27. sayısı çıktı.

Bu sayıda “De Re Publica’da Devlet Adamının Erdemi ve Scipio’nun Düşü” başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.

KÜNYE:

“De Re Publica’da Devlet Adamının Erdemi ve Scipio’nun Düşü”, Kutadgubilig, 27, (Mart 2015): 215-240.

ABSTRACT

Cicero’s De Re Publica (54-51 BC) deals definition and species of state, history of Roman state and the justice’s meaning for state in concept of general aspect and specifically Rome. Moreover it examines natural and ideal character of statesman. This paper tries to discuss how the figure of ideal statesman is reasoned by Cicero and examines the nature of character attributed to statesman, in aspect of Scipio’s Dream, final part of that work.

KEYWORDS

Cicero, De Re Publica, On Republic, Rome, Scipio’s Dream, statesman, virtue

ÖZET

Cicero’nun İ.Ö. 54-51 yılları arasında kaleme aldığı De Re Publica (Devlet Üzerine) adlı eser genel olarak devlet tanımı ve türleri, Roma devletinin tarihsel serüvenini, adalet olgusunun genel olarak ve Roma bağlamında devlet için içerdiği anlamı ve son olarak devlet adamının doğal ve ideal niteliğini ele alır. Bu çalışmada eserde beliren ideal devlet adamı figürünün Cicero tarafından nasıl gerekçelendirildiği ve ona atfedilen erdemin karakteri eserin sonunda bulunan Scipio’nun Düşü bölümü de göz önünde tutularak değerlendirilmektedir.

ANAHTAR KELİMELER

Cicero, De Re Publica, Devlet Üzerine, devlet adamı, erdem, Roma, Scipio’nun Düşü

Yorum bırakın