Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.
Arkhe-Logos felsefe dergisinin Seneca konulu 7. sayısı (Bahar 2019) çıktı. Değerli hocamız Prof. Dr. Hatice Nur Erkızan’ın teklifi ve yönlendirmesiyle bu sayının editörü oldum, bu yüzden kendisine teşekkürü bir borç bilirim.
Bu sayıya editörlük dışında iki çalışmayla katkı sağlamaya çalıştım.
Bunlardan ilki, son dönemde özellikle de Stoa felsefesiyle ilgili çalışmalarıyla öne çıkan felsefeci John Sellars’la Roma Stoacılığı ve Seneca üzerine yapmış olduğum söyleşidir. Bu söyleşi İngilizce ve Türkçe olarak dergide bulunmaktadır (15-24).
İkinci çalışma “Seneca’nın Doğa Araştırmaları’nda Kehanet, Kader ve Tanrı İlişkisi” başlıklı makaledir (63-78). Makalenin resmî özeti şudur:
Stoa felsefesi evrensel doğanın tanrısal olduğunu, kusursuz bir akla göre düzenlenip yönetildiğini varsayar. Bu yüzden bu akıldan bir pay taşıyan insan, öncelikle doğayı rehber edinerek evrendeki sonsuz neden-sonuç ilişkisini anlamaya çalışmalıdır. İnsan bu sayede geçici beden yaşamındaki düşünce ve eylemlerini doğru bir şekilde belirleyecek ve başta ölüm korkusu olmak üzere kendisini rahatsız eden ve doğru tavırdan alıkoyan zihinsel kusurların üstesinden gelecektir. Bu hedef aynı zamanda ebedî yaşama hazırlık ve ruhsal alıştırma anlamını taşır. Bu makalede bu Stoacı hedefin kozmolojik ve teolojik arka planında bulunan kehanet, kader ve tanrı kavramları arasındaki ilişkiyi Seneca’nın Naturales Quaestiones adlı eserindeki açıklamalara temel alarak inceliyoruz.
Dergiye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Umarım Roma felsefesi ve Roma’da felsefe konulu yayınların sayısı ve bu yayınlara duyulan ilgi her geçen gün artar.
Dergiyi belli bazı kitapçılardan ve internet satış sitelerinden edinebilirsiniz.