Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Sallustius Külliyatına Ek: Marcus Tullius Cicero’ya Hakaret – Giriş ve Çeviri

Kutadgubilig34Kutadgubilig. Felsefe-Bilim Araştırmaları dergisinin 34. sayısı (Aristoteles Özel Sayısı) çıktı! Bu sayıda benim de “Sallustius Külliyatına Ek: Marcus Tullius Cicero’ya Hakaret – Giriş ve Çeviri” başlıklı bir çalışmam (s.947-960) bulunuyor. Bu çalışmada bulunan çevirinin künyesi şudur: “Appendix Sallustiana. Invectiva in M. Tullium Ciceronem. ed. Elio Pasoli. Bol., 1965

Daha önce Türkçeye çevrilmemiş olan metin Sallustius’un, özellikle de Catilina komplosundaki politik tedbir ve kararlarından ötürü, Cicero’ya yaptığı hakaretlerden oluşuyor. Metnin yazarının Sallustius olup olmadığı belirsizdir, bu yüzden Appendix olarak Sallustius külliyatına eklenmiş ve filologların tartışmasına sunulmuştur. Kutadgubilig’in bu sayısında metnin Latincesi, tarafımdan yapılan Türkçe çevirisi ve metnin içeriği, tarihi ve fiziksel yapısıyla ilgili bilgi sunduğum bir Giriş bölümü bulunmaktadır.

Çeviri sırasında kaynaklarından yararlanma imkanı veren Anamed‘e teşekkür ederim.

Dergiyi Kitapyurdu‘ndan ve Dergah Yayınları’nın kitabevlerinden satın alabilirsiniz.

Yorum bırakın