Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Luther’in Skolastik Teolojiye Karşı Tezleri, Mesos, 1 (2019): 19-42.

Yeni bir dergi doğdu: MESOS Disiplinlerarası Ortaçağ Çalışmaları Dergisi

Derginin ilk sayısında benim de bir makale/çevirim bulunuyor. “Luther’in Skolastik Teolojiye Karşı Tezleri” başlıklı bu çalışmamın resmî özeti şudur:

mesosLuther’in teolojik ve tarihsel önemiyle ilgili tartışmalar sonlanmış değildir, farklı kesimler ve düşünürler tarafından birçok görüş savunulmuştur ve savunulmaya devam edecektir Luther Katolik camiasında büyük bir sarsıntıya neden olan meşhur 95 Tez’ini yayınladıktan sonra, Kilise ve akademi çevrelerinde teolojik tartışmalara da girişmiştir. Bu tartışmaların temelinde Skolastik teolojinin Kutsal Kitap’la uzlaştırma çabası içinde olduğu Aristoteles karşıtlığı bulunmaktadır. Luther dönemin önemli teologlarına ilmî saldırılar da bulunur. Bu çalışma Luther’in 4 Eylül 1517’de yayınladığı Skolastik teolojiye karşı tezleri teşrih edip çevirisini sunmaktadır.

 

Künye: C. Cengiz Çevik, “Luther’in Skolastik Teolojiye Karşı Tezleri,” Mesos, 1, (2019): 19-42.

MESOS Disiplinlerarası Ortaçağ Çalışmaları Dergisi içinde yayımlanan tüm yazılar kamunun kullanımına açıktır; serbestçe, ücretsiz biçimde, yayıncıdan ve yazar(lar)dan izin alınmaksızın okunabilir, kaynak gösterilmesi şartıyla indirilebilir, dağıtılabilir ve kullanılabilir.

Çalışmama şu linklerden ulaşabilirsiniz:

Dergipark –  Academia

1 comments on “Luther’in Skolastik Teolojiye Karşı Tezleri, Mesos, 1 (2019): 19-42.

  1. Ingrid Marshall
    22/07/2023

    Hi great reading youur post

Yorum bırakın