Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Thales, Fragmanlar (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023)

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları resmi site linki:

Ciltli: https://www.iskultur.com.tr/fragmanlar-ciltli-2.aspx

Karton kapak: https://www.iskultur.com.tr/fragmanlar-4.aspx

Uzun süredir beklediğim gün geldi. Thales, Fragmanlar çevirim çıktı.

Kapsamlı bir giriş, Laks-Most ve Diels-Kranz derlemelerindeki tüm fragmanların Türkçe çevirisi ve kapsamlı analizi bulunmaktadır. Kültür dünyamıza hayırlı olsun.

Presokratik filozoflarla ilgili bildiklerimiz sonraki yazar ve filozofların yazdıklarına dayanmaktadır.

Ne yazık ki, Thales bunların içinde hakkında en az şey bildiğimiz doğa filozofudur, Aristoteles bile onunla ilgili aktarımlarında tereddütlüdür. Bu yüzden Thales’le ilgili olarak geçmişte ve günümüzde kendi felsefe-bilim anlayışına, ideolojisine veya inancına göre farklı kabulleri aktaran birçok düşünür ve yazar olmuştur.

Bugün bizim öncelikle antik literatürdeki Thales’le ilgili tüm aktarımları derleme, gözden geçirme, ikincil antik ve modern yorumları birlikte değerlendirme ve bunun için oldukça hassas bir düşün terazisi kullanma sorumluluğumuz vardır.

Burada bu sorumluluğa uygun bir filolojik çalışma yürüttüm. Laks-Most’un Early Greek Philosophy’deki Thales fragmanlarını temel alsam da, orada bulunmayan Diels-Kranz fragmanlarını da ek olarak çevirdim.

Tarihsel ve dilsel olarak daha kapsamlı bir derleme sunan Wöhrle-McKirahan’ın tercih ve yorumlarından da faydalandım. Her fragmanın kendi yazarının tarihsel ve metinsel bağlamını ve saygın felsefe tarihçilerinin yorumlarını göz önünde bulundurdum.

Ortaya çıkan bu çalışma bugüne kadar yapmış olduğum diğer çalışmalarımın içinde önemli bir yer tutuyor. Çünkü bu, Presokratik filozofların fragmanlarıyla ilgili benimsenmesini gerekli gördüğüm ideal yönteme en uygun çalışma oldu. Bu çerçevede yayınevi ve editörüm Koray Karasulu her isteğimi kabul etti, teşekkürü bir borç bilirim.

Ayrıca bu çalışmada ilk defa Youtube’daki videolarıma bir gönderme yaptık: Kitaba kanalımdaki yedi videodan oluşan “Thales Üzerine Dersler” başlıklı oynatma listesine giden bir QR kod ekledik, zamanın ruhunu yakalamaya çalıştık.

Bu vesileyle bir kez daha bu kitabın kültür dünyamıza faydalı olmasını dilerim.

“Bu oynatma listesi için bkz. “Thales Üzerine Dersler” başlıklı oynatma listesi:

Thales, Fragmanlar “Kutu açılışı” konsepti:

Thales, Fragmanlar üzerine canlı yayın sohbeti:

Yorum bırakın