Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Arkhe-Logos 1: “Aquinas’ın De Regno’sunda Tiran ve Tiranlık Anlayışı”

 

arkhe-logos-onkapakUluslararası hakemli bir dergi olan Arkhe-Logos’un ilk sayısı 2016’nın baharında çıktı. Daha önce blogumda bahsedecektim ama ne yazık ki unuttum.

Dergiyi felsefe-bilim dünyamıza kazandıran başta derginin kurucu editörü ve yayın genel yönetmeni olan değerli hocamız Prof. Dr. H. Nur Beyaz Erkızan’ı, emeği geçen herkesi ve ilk sayıda yazısı çıkan tüm arkadaş ve hocalarımızı kutlarım.

Derginin yazılı sorgu geleneğimiz için faydalı ve uzun ömürlü olmasını dilerim.

Benim yazımın künyesi ise şu: “Aquinas’ın De Regno’sunda ‘Tiran’ ve ‘Tiranlık’ Anlayışı”. Arkhe-Logos 1. (Bahar, 2016): s.133-143.

Abstract

Thomas Aquinas inquires ideal political regime and ruler in De Regno (On Kingship) or De Regimine Principum (On Regime of Princes) generally. In this concept he supports that the best political regime is monarchy and on the contrary the worst one is tyranny. We inquire the thought of tyranny and tyrant that is presented in this opuscule, arka-kapakconsidering Aquinas’ other works, references to Scripture and philosophical thoughts.

Keys

De Regno, monarchy, On Kingship, philosophy, political philosophy, regimes, Thomas Aquinas, tyrant, tyranny

Özet

Thomas Aquinas De Regno (Krallın Üzerine) ya da De Regimine Principum (Prenslerin Rejimi Üzerine) adıyla bilinen eserinde genel olarak ideal politik rejim ve yönetici üzerinde durur. Bu çerçevede en iyi politik rejim olarak gördüğü monarşiye karşılık en kötü rejimin tiranlık ve en kötü yöneticinin tiran olduğunu savunur. Bu makalede bu eserde beliren tiran ve tiranlık anlayışını Aquinas’ın diğer eserlerini, Kutsal Kitap’a ve felsefî düşüncelere olan referanslarını göz önünde tutarak ele alıyoruz.

Anahtar Sözcükler

De Regno, felsefe, Krallık Üzerine, monarşi, politik felsefe, rejimler, Thomas Aquinas, tiran, tiranlık

 

 

 

 

Yorum bırakın