Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Cicero’nun Devleti (YKY, 2017)

Cicero_NunDevletiCicero’nun Devleti. De Re Publica Yazıları başlıklı kitabım Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı!

ÖNSÖZ’den

Daha önce Türkçe çevirisini İthaki Yayınları’ndan yayınladığımız De Re Publica (Devlet Üzerine) Eskiçağ’da kaleme alınmış en önemli siyaset felsefesi metinlerinden biridir. Belki de Roma’nın yetiştirdiği en büyük düşünürlerden olan Marcus Tullius Cicero bu eserinde hatip, avukat, siyaset adamı ve filozof kimliğini bir potada eritiyor ve Roma’nın cumhuriyet devrinin son yüzyılında kentin kuruluşundan başlayarak Roma devletinin tarihini adeta bir felsefe laboratuvarında titizlikle inceliyor. Eserini yazarken Platon’un Devlet metnini örnek alan Cicero onun kurgusal ideal devletinin karşısına mevcut olan, uğruna yaşamını defalarca hiçe saydığı ve sonunda teslim ettiği Roma devletini koyar. Platon yanında Aristoteles ve Polybius gibi düşünürlerin felsefi ve tarihi analizlerden etkilense de, teorik birikimiyle yetinmeyerek pratik siyaset ve kültür deneyiminden yararlanır, Roma devletinin tarihi yanında bölgesel egemenliğinin meşruiyetini tartışmaya açar ve bu tartışma üzerinden olumlamaya çalışır. Bu eser Cicero’nun siyaset felsefesinin özeti gibidir, zira ona göre gerçek devlet adamının devleti üzerine fikir ortaya koyup teorik inceleme yapması aktif siyaset yaşamının bir parçasıdır. Biz de bu çalışmada Cicero’nun De Re Publica’daki bu incelemesini konu edinen dört yazı sunuyoruz. Bu yazılar bir yönüyle burada sıralayamayacağımız kadar çok ve iç içe girmiş nedenden ötürü yerli entelektüel camiamızda es geçilen ya da üzerinde üstünkörü durulan Cicero’yu tanıtmayı amaçlıyor. Başka bir yönüyle ise hem Cicero’nun De Re Publica metninin, hem de yaşadığı dönemdeki Roma’nın, onun tarihinin ve siyaset felsefesi bağlamındaki birikiminin daha iyi anlaşılabilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Buradaki yazıların her biri daha önce saygın akademik dergilerde, –üçü Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları dergisi, biri de Doğu Batı dergisinde– yayınlanmıştır. MLA formatında standart oluşturmak adına gerek duyulduğunda yazıların akademik notlandırma yönteminde değişikliğe gidilmiş, ekleme ya da çıkarmalar yapılmıştır. Bu yazıların tekrar ve bir arada basılabilmesi için kolaylık sağlayan dergi yöneticilerine teşekkürü bir borç bilirim. Bununla birlikte teması ortak olan bu akademik yazıların bir arada basılmasına olanak tanıyarak geniş okuyucu kitlelerine ulaşmasını sağlayan saygın Yapı Kredi Yayınları’na, metnin kontrolü ve düzenlenmesindeki emeğinden ötürü Şeyda Öztürk’e, metni okuyarak değerli Türkçe duyuşunu ve görüşlerini paylaşarak yol gösteren değerli büyüğüm Ali Alkan İnal’a teşekkür ederim.

Yapı Kredi Yayınları resmi sayfası

İçindekiler_Ciceronun_Devleti


Yorum bırakın