Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.
Bir dönem ölüm cezasının Texas’ta nasıl uygulandığını biliyor muydunuz? (Bu gibi “biliyor muydunuz?” sorusu, içinde “ben sizden önce bildim” şımarıklığını saklar mı?) Tutukluya öldürücü ilaç enjekte ediliyor ama ilacın nereden geldiği anlaşılmasın diye iki şırınga kullanılıyor. Baudrillard Cool Memories‘te bu durumu şu şekilde yorumluyor: “Hiç kimse kendini öldürmek için bu kadar çok önlem almaz.”
Aklıma ister istemez, ölümün ölenden ziyade o an ölmemiş olan yani geride kalanlar için bir rit objesi olduğu geliyor. Ölüm cezası da öyle, ölenden ziyade devletin ya da toplumun bekası için konmuş yasalardan hareketle öldürme gereğini hissetmiş kişiler için bir anlam taşır, ölenin ardından bakakalanlar ölenden ziyade kendileri için yas tutuyor görünür.
Herhangi bir şırıngayla gelen ölümün “getirilen” bir ölüm olmasıyla anlam kazandığını da düşünebiliriz. Ayrıca iki şırıngadan biri diğerinin sahtesi (ya da sahicisi veyahut tıpkısı) olduğuna göre, öl(dürül)mek üzere olanın daha az mı yoksa daha fazla mı acı çekeceğine ilişkin, en azından post mortem bir bilgimiz yok, aksine rasyonalize edilebilir ante mortem bir sanıyla bir yöntem uygulanıyor; direnç ve sabır gücü düşünülürse, ölürken acı çekmekle çekmemek arasında da bir tercih yapma gereği hissedilebilir, ancak bu “gerek” öldürürken acı çektirmekle çektirmemek arasında bir tercih yapma gereğinden daha az etkin olmasa “gerek”.
Arkadan bakakalmaların (perspektifin) temel sıkıntısı da zaten burada yatıyor, arkadan bakıyor olmak arkasından bakılana in se değerler atfedilmesini gerektiriyor, arkadan bakılıp da arkadan bakılma perspektifinin aşılabildiği görülmemiştir sanıyorum, o halde neden arkadan bakıyor olmamıza rağmen o anki -rasyonalize edilebilir olsun ya da olmasın- sanılarımızın tek perspektife indirgenmiş güdüklüğünden medet umalım?
İki şırıngalı idam yöntemi Texas!ı yaşanacak memleket kılmıyor ama sebep olduğu acı odaklı ve incelikli ikilem arkadan bakakalmaların durumunu iyi özetliyor, her arkadan bakakalma iki şırıngalı bir idamdır sanki, biri elbette sahte.