Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

IOS ve Android’de tavsiye ettiğim Latince ve Yunanca sözlükler

Mobilde kullanılabilecek olan Yunanca ve Latince sözlükler içinde üç tanesi hem içeriği hem de kullanım tarzı bakımından diğerlerinden ayrılıyor.

1. Logeion: The University of Chicago’nun dijital ortama kazandırdığı bir proje olarak Logeion internet üzerindeki en faydalı online Latince ve Yunanca sözlük kaynağıdır. İçerdiği arama fonksiyonlu

logeion
Latince sözlükler şunlardır: Lewis and Short’s Latin-English Lexicon (1879); Lewis’s Elementary Latin Dictionary (1890); Dictionnaire Latin-Français de Félix Gaffiot (1934); Lane, Pons Globalwörterbuch Lateinisch-Deutsch. Yunanca olarak Liddell and Scott’s Greek-English Lexicon (1940) ve Liddell and Scott’s Intermediate Greek Lexicon (1889) sözlüklerini içerir. Bunların dışında farklı kaynaklardan Latince kelime listeleri ve Yunanca sözlükler de içermektedir. Ayrıca kelimeleri hem Latince hem de Yunanca külliyatta tarama imkanı da sunar. Belki daha ileri çalışmalar için faydalı olabilecek şekilde kelimelere dair istatiksel bilgiler de aktarır. IOS‘ta var, Android’de yok.
logeion1

2. Philolog.us: Bu uygulama sadece adından ötürü değil, çevrimdışı olarak kullanılabilmesi, hızı, okunabilirliği ve kullanım kolaylığı açısından favorim. Lewis & Short’s Latin-English Dictionary ve Liddell, Scott, & Jones’ Greek Dictionary‘i içeriyor, dolayısıyla sadece bu sözlükle Latince ve Yunanca sözlük ihtiyacını giderebilirsiniz. IOS ve Android‘de var. Logeion kapsamlı olmasıyla ön planda ama Philolog.us’u şiddetle öneriyorum.

philologus

3. Greek Reference: Ancient Greek Lexicon & Syntax: Uygulama iki temel kitaba dayanıyor, sözlük olarak Liddell and Scott’s Intermediate Greek-English Lexicon ve gramer kaynağı olarak Jeffrey A. Rydberg-Cox’un Overview of Greek Syntax‘ı. Philolog.us gibi bu da çevrimdışı kullanılabiliyor, nedense telefonda elim buna daha çok kayıyor. Android‘de var, IOS’ta yok.

Greekreference

4. Bibliotheca:

Books.google.com, archive.org ve anemi.lib.uoc.gr sitelerinden alınmış klasik Yunanca ve Latince sözlüklerin sayfalaf halinde dijital ortama aktarılmış hali. Dilediğiniz sözlüğü seçip kelime araması yaptığınızda o kelimenin bulunduğu sayfa açılıyor, hızlı ve güzel çalışan bir sistemi var. İngilizce-Latince sözlük içermesi bir avantaj. Uygulama Android‘de var.

5. Diğer Sözlükler:

Lewis’ A Latin DictionaryAndroid

Greek NT Dictionary Trio: Abbott-Smith, A Manual Greek Lexicon of the New Testament (1922) – Strong’s Greek lexicon – LSJ, An Intermediate Greek–English Lexicon (1882) Android

Ayrıca Antik Yunanca klavyeler için AGK Ancient Greek Keyboard‘u öneririm:

IOS ve Android

Reklam

2 comments on “IOS ve Android’de tavsiye ettiğim Latince ve Yunanca sözlükler

  1. Geri bildirim: En çok kullandığım android uygulamaları (kimin umrunda?) « jimi the kewl resmi blog! (C. Cengiz Çevik)

  2. Geri bildirim: Loeb dijitalleşiyor muymuş? | jimi the kewl resmi blog! (C. Cengiz Çevik)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: