Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Yükümlülükler Üzerine’nin ikinci baskısı! (Ağustos 2014)

Bugün Cicero, Yükümlülükler ÜzerineYükümlülükler Üzerine‘nin (De Officiis) ikinci baskısının yapıldığı haberini bana gönderilen kitaplar yoluyla öğrendim. Geçen sene çıkmış olan bu kitabın ikinci baskıyı görmüş olması beni şaşırttı. Daha önce ilk defa Seçme Aforizmalar‘ın ikinci baskısı olmuştu, ondan ve bundan önce Göksel Kürelerin Devinimleri Üzerine‘nin ikinci baskısını bekliyordum, yalan yok. Bununla birlikte geri dönüşlerden Yükümlülükler Üzerine‘ye ilgi olduğunu da görmüyor değildim, günümüzün siyaset ve toplum iklimine uygun bir eser olması da bunda önemli bir etken olmalı.

Cicero’nun benzer karakterdeki, Ithaki’den çıkan Devlet Üzerine‘si de (De Re Publica) satılmaya başlandı ama henüz örneği elime geçmediğinden burada onu anlatan bir yazı yazmadım. İki eseri ve daha önce Kutadgubilig’de yayınladığım “Cicero’nun ‘De Re Publica’sındaki Devlet Tanımı ve Türleri” başlıklı makalemi birlikte okumanızı tavsiye ederim, yine Devlet Üzerine’yle ilgili biri Kutadgubilig’de, diğeri de başka bir saygın dergide (adı şimdilik sürpriz) yayınlanacak olan iki makalem yolda, onları da bu okuma dizisine eklerseniz, Cicero’nun devlet ve toplum anlayışıyla ilgili kuramsal çıkarımlarına dair yüklü bir kaynak edinmiş olursunuz. Görüş, uyarı ve eleştirilerinizi bekliyorum. İyi okumalar.

Yorum bırakın