Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Antik felsefe çalışmaya nereden başlamalı? Yunanca ve Latince bilmek gerekli mi?

Merhaba değerli dostlar, bu yayında gelen sorulara dayalı olarak antik felsefe çalışmaya nereden başlamalı, Yunanca ve Latince bilmek gerekli mi sorularına yanıt arıyoruz.

One comment on “Antik felsefe çalışmaya nereden başlamalı? Yunanca ve Latince bilmek gerekli mi?

  1. Celal Sakallı
    15/03/2021

    Merhaba, öğretici ve bilgilendirici videolarınız için teşekkür ederim. Dil öğrenme konusunda sizinle hem fikir olmakla beraber dil öğrenerek antik metinleri okumak filozofları ilk ağızdan kendi dillerinden dinlemek gibi asla olamaz. Sokrates’in yazmama sebebi bunun da ötesinde, metnin zihni tembelleştirdiğini düşünmesiydi; o, canlı, dilde ve zihinlerde yaşayan bir felsefe tekniğiyle üretmişti.

    Herakleitos belki de bizim bilmediğimiz bir dille de konuşmuş veya yazmış olabilirdi. Onun konuştuğunu düşündüğümüz dili öğrenerek onun söylemiş olma ihtimali olan sözleri okumak için çok fazla zaman harcamış oluruz kanaatindeyim. Elbette amaç felsefeden ziyade filolojik çalışmalarsa amenna dil olmazsa olmaz. Felsefe içinse olmazsa olmaz tek şart merak beraberinde sorgulamaktır.

    Herakleitos ve Sokrates öncesi diğer düşünürlerin düşünceleri bizlere düşüncelerini taşıyan parçaçıklar olarak ulaştılar ve Süryanice, Arapça gibi dilleri dolaşarak çevirinin çevirisi olarak karşımızdalar…

    Selamlar saygılar.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: