Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Iupiter’in soldan gürlemesinin anlamı üzerine

Aeneis’in dokuzuncu kitabının bir yerinde Aeneas’ın oğlu Ascanius’un savaşa ilk dahli anlatılır: Buna göre Numanus adındaki bir Rutul, topraklarına gelen Troyalı Aeneas ve adamlarını aşağılayınca Aeneas’ın oğlu Ascanius dayanamaz ve yayına sarılır. Bu onun Troyalılar ile Turnus tarafındaki Rutullar arasındaki savaşa dahil olduğu andır. Yayını gerer  ve baştanrı Iupiter’e okunu fırlatmadan önce kendisine yardım etmesi için dua eder (9.624).

“Baba duayı duar ve gökyüzünün açık, sol tarafından gürülder.” (9.630-1: audiit et caeli genitor de parte serena / intonuit laevum…)

Ascanius gök gürültüsünü duyar duymaz yayını çeker ve düşmanını öldürür. Burada bir kehanet işareti olarak, duaya karşılık göğün sol taraftan gürüldeme olgusu Romalıların kehanet anlayışıyla ilgili önemli bir veri sunar. Buna göre kendisine dua edilen tanrı soldan işaret verirse olumlu, sağdan işaret verirse olumsuz yanıt vermiş sayılmaktadır. Oysa Yunan kehanet anlayışında bunun tam tersi söz konusudur, tanrının olumlu yanıtı göğün sağ tarafından gelir.

Bununla birlikte Romalı augurların göğü toplam on altı kısma ayırdığını ve sekizini doğu, diğer sekizini de batı olarak adlandırdığını bilelim, bu ayrıma göre tanrının iyi işaretleri sola düşen doğu tarafından gelir. 

İki kaynak:

https://books.google.com.tr/books?id=tHEoAAAAYAAJ&pg=PA397

https://books.google.com.tr/books?id=4RkEAAAAQAAJ&pg=PA517

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Bilgi

This entry was posted on 03/09/2016 by in Eskiçağ üzerine and tagged , , , , , .
%d blogcu bunu beğendi: