Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Aristoteles’e göre 5 krallık türü

Aristoteles her şeyi olduğu gibi politik felsefe kapsamında krallığı da kategorileştiriyor, kolay anlaşılması için üstadın bu konudaki kategorilerini bir tablo halinde sunuyorum. İleride başka çalışmalarda bu konuya kapsamlı bir şekilde dönüş yapacağım.

İktidar alanı ve nitelikler
Sparta Modeli Kral sadece askerî ve dinî konularda tam yetkilidir. Onun dışında yönetici kurumlar ve yasalar vardır. Yönetim babadan oğula ya da seçimle bir başkasına geçebilir. (Politika 1285a3-16, 26-28)
Barbar Modeli Kral her konuda tam yetkilidir, bu yüzden tirana yakınsar, ancak kralı aşan ve uymak zorunda olduğu yasalar vardır (kral yasaya göre, κατὰ νόμον davranır), dolayısıyla bu modelde krala tiran denemez. (=Yasaya bağlı despotik rejim) Bu modelde yönetim babadan oğula geçer. (Politika 1285a16-29)
Yunan Modeli (αἰσυμνητεία) Barbar modelinde olduğu gibi kral her konuda, yasaya uymak şartıyla tam yetkilidir. (=Yasaya bağlı despotik rejim) Barbar modelinden farklı olarak kral seçimle belirlenir. (αἰσυμνητεία [aisumneteia] “diktatörlük” olarak da çevrilebilir.) (Politika 1285a29-b1)
Kahramanlık Çağı Modeli Kral Sparta modelindeki krala yakınsar, yasaya tabidir ve babadan oğula geçen bir rejimde yetkilidir. Bununla birlikte Sparta modelinden farklı olarak bu modelde kralın daha fazla yetkisi vardır, kentin sorunlarıyla ilgilenir, sınır içi ve ötesine ilişkin sorumluluk sahibidir. (Politika 1285b13-14)
Tam Krallık Modeli (παμβασιλεία) Bu modelde bir kişi ülkedeki her konuda tam yetki sahibidir. Kahramanlık Çağı modelindeki krala göre yetkileri daha fazladır, keyfine ve isteğine göre karar alır, yasaya tabi değildir. (Politika 1285b36; 1286a7-9; 1287a1-10)

4 comments on “Aristoteles’e göre 5 krallık türü

  1. Anonim
    21/03/2016

    Aristoteles ile ilgili konularla yakından ilgileniyorum. Benim için güzel bir bilgi kaynağı oldunuz. Çok teşekkürler 🙂

  2. Deniz Demirel
    21/03/2016

    Aristoteles ile ilgili konularla yakından ilgileniyorum. Benim için güzel bir bilgi kaynağı oldunuz. Çok teşekkürler 🙂

  3. www. freeled.com.tr
    31/03/2016

    teşekkürler…

  4. mujgan1977
    31/03/2016

    İlerleyen zamanlarda da Aristoteles i geniş kapsamda anlatmanız dileğiyle başarılar…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: