Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Tavsiye: The State of Speech. Rhetoric & Political Thought in Ancient Rome

connolly Bir süredir içine gömüldüğüm eserlerden olan Joy Connolly‘nin The State of Speech. Rhetoric & Political Thought in Ancient Rome başlıklı çalışmasını Roma’nın cumhuriyet devrinin son iki yüzyılındaki retorik ile politika arasındaki ilişkiyi merak edenlere tavsiye ederim. Eser daha fazla bölümden oluşsa da temelde Cicero’nun metinleri üzerine inşa edilmiş ve bu çerçevede iki kısma ayrılabilir, ilk kısım birinci bölümde yer alıyor. İ.Ö. ikinci yüzyıldaki günümüze kırıntılar şeklinde ulaşan retorik örneklerinden Cicero’nun De Inventione ve yine yaygın bir şekilde ona atfedilen Rhetorica Ad Herennium başlıklı metinlerine kadar Roma’da retoriğin ilk ilkesel şablonları üzerinde duruyor ve bu dönemdeki retorik çalışmalarının siyaset pratiğiyle ilgisi konu ediliyor. Çalışmanın diğer bölümlerini ikinci kısım olarak değerlendiriyorum, bu bölümlerde Cicero’nun retorik üzerine yazdığı diğer eserler üzerinde duruluyor. Bu iki kısımda da Yunan kültürüyle temasın artması ve Roma’nın bölgedeki siyasî egemenliğinin imparatorluk hüviyeti kazanmaya başlamasının retorik dil üzerindeki etkisi ve retoriğin bu hüviyet üzerindeki etkisi kapsamlı bir şekilde irdeleniyor.

Çalışmada bilhassa ilgimi çeken Roma geleneğinin kurumsal retorik dilinin ve bu dille aktarılan geleneksel içeriğin oluşumundaki etkisi ve bunun politik yansımaları oldu. Özgür, soylu ve eril Romalı vatandaşa dönük hak ve yükümlülük bildiriminin retorikle ilgisi çok önemli bir inceleme alanını oluşturuyor, zira böylece Roma’da retoriğin keyfîliğe yer vermeyen ilkeleri ve çalışmaları üzerinden geleneğe gömülü olan toplumsal ve politik kimliğin karakteri ve nasıl sonraki döneme aktarıldığı ortaya konmuş oluyor.

Çalışmanın bir yararı da, iyi bir klasik filoloğun elinden çıktığını belli edercesine, detaylı incelemesi sırasında ilk kaynaklara atıflara yer vermesi, oldukça sağlam bir ikincil eserler kaynakçası sunması ve tali konulara dair ileri okumalar için güvenilir kaynaklara yönlendirmesi. Reklam spotu gibi olacak ama konu sizi çekiyorsa, bu çalışma ezbere değil, kaynağa dayalı bilgi için doğru adreslerden biri.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: