Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.
Aquinas’ın De Regno‘sundaki tiran anlayışı üzerine çalışırken üstadın aktardığı Valerius Maximus kaynaklı bir anekdot hoşuma gitti, vaktinden evvel burda paylaşayım dedim.
Syracusae’da herkes tiran Dionysius’un (İ.Ö.432-367) ölmesi için dua ederken yaşlı bir kadın aksi yönde dua ediyormuş. Tiran bunu öğrenince (nasıl öğrendi acaba?) kadına niçin böyle yaptığını sormuş, kadın da şöyle cevap vermiş: “ben küçük bir kızken haşin bir tiran vardı başımızda ve onun ölmesini diliyordum, o öldürülünce yerine ondan daha haşin bir tiran geçti. Onun iktidarının da sonunu görmeyi çok istedim ve en nihayetinde ondan da haşin olan üçüncü bir tiranımız oldu, yani sen. Dolayısıyla sen de görevden uzaklaşırsan, senin yerine senden de kötüsü gelecektir.” (De Regno 1.VII.44: “puella, inquit, existens, cum gravem tyrannum haberemus, mortem eius cupiebam, quo interfecto, aliquantum durior successit; eius quoque dominationem finiri magnum existimabam: tertium te importuniorem habere coepimus rectorem. Itaque si tu fueris absumptus, deterior in locum tuum succedet.”)
Anlaşılan o ki, tiranların ölmesi için dua edilmemeli, tutuyor tutmasına da, hayırlı olmuyor. Herkes duasına sahip çıksın.
Güzel bir anekdot 🙂