Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

>Copernicus’ta 5 Gezegenin Adı Üzerine Kısaca

>…
Denominantur autem haec quinque sidera apud Timaeum Platonis secundum suam quodque speciem. Saturnus Phaenon, quasi lucentem vel apparentem diceres; latet enim minime caeteris,
citiusque emergit occultatus a sole. Jupiter a splendore Phaeton. Mars Pyrois ab igneo candore. Venus quandoque “fosforos”, quandoque, “eoperos”, hoc est Lucifer et Vesperugo, prout eadem mane vel vespere fulserit. Denique Mercurius a micante vibranteque lumine Stilbon.
N. Copernicus, De Revolutionibus Orbium Caelestium, V.

Platon’un Timaeus’unda şu beş yıldızdan her biri görünen biçimine göre adlandırılmıştır: Satürn, Phaenon, parlayan ya da beliren diyebilirsiniz; zira Satürn diğerlerinden daha az karanlıkta kalır yani karanlığa gömüldükten sonra, Güneş sayesinde, diğerlerinden daha çabuk belirir. Jüpiter, Phaeton’un adı haşmetinden; Mars, Pyrois’in adı kızıl parlaklığından gelir. Venüs bazen fosforos ya da eoperos yani, sabah ya da akşam parıldadığından, Lucifer veya Vesperugo olarak anılır. Sonuncusu olan Merkür, Stilbon’un adı da titremesinden, titrek ışığından gelir.
N. Copernicus, Göksel Kürelerin Devinimleri Üzerine
Çev. C. Cengiz Çevik

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: