Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Gibbon’ın Gerileyiş ve Çöküş’ünden Notlar

Bu sayfada Edward Gibbon’ın Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi adlı unutulmaz eserini okurken tuttuğum kısa notları paylaşacağım. Asım Baltacıgil’in çevirisiyle dilimize kazandırılan bu eser içerik hacminden ötürü bir çırpıda okunamaz, sadece 8 cilde yayılan fiziksel sayfa sayısından bahsetmiyorum, tarihsel anekdotlarıyla siyaset felsefesine ilişkin ciddiyetle düşünülmesini gerektiren dersler içeriyor.

1 [1. Cilt, s.503-506]

İmparator Diocletianus tahttan isteyerek çekilmiştir. Aklı ona her zaman büyüklüklerden uzak durması gerektiğini söylemiştir, azla yetinmek çekildiği sessizlikteki tek yoldaşı olmuştur.

Yazara göre imparator tahttan çekildiğinde uğraş noksanlığı tek üzüntüsü olmuş, bu yüzden şahsına ait bahçeyle uğraşmaya başlamıştır. Kendisinden yeniden devletin başına geçmesi istendiğinde “boş iktidar hayali peşinde koşmak için hiçbir şey beni içinde bulunduğum mutluluktan ayıramayacaktır” demiştir.

Nasıl demesin? Mutlak iktidarı adeta çıkar gruplarıyla çevrelenmek olarak yorumlar. Yüksekte bulunan imparator insanlardan ayrı durduğu için gerçeği ona ulaştıracak tüm yollar kapalıdır. Çevresini saran insanların gözleriyle dünyayı görür, bunların sahte sunularına göre bilgi edinir. Suçlulara ve yeteneksizlere payeler verir, sonunda değersiz aracıların ihanetine uğrar.

En tepeye çıkmanın en kötü yanı özne ama özellikle de nesne olarak en büyük aldatmacaların malzemesi olmaktır. Bahçede hubûbatla meşgul ol daha iyi, bu meşguliyette aldatmaca yoktur.

2 [1. Cilt, s.156]

“Despotizm için vazgeçilmez olan korkunç uşaklar aynı zamanda ona uğursuzluk ve tehlike getirirler.”

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Bilgi

This entry was posted on 31/05/2021 by in Eskiçağ üzerine and tagged , , , , .
%d blogcu bunu beğendi: