Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.
İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (Congist 19) kapsamında, 20 Eylül 2019 Cuma günü saat 14.00-15.40 arasında Fuzûlî Amfisinde olacağım. Yapacağım konuşmanın başlığı şudur: “Urbis Civitas: Roma Kentinin Politik Kimliği”
ÖZET:
Latincede urbs sözcüğü “kent” anlamına gelmekle birlikte, antik literatürde Cicero, Caesar ve Quintilianus gibi birçok yazar tarafından, politik kimliği ve idarî teşkilatlanma yapısı (civitas) göz önünde tutularak, Roma kentini ifade etmek için kullanılırdı. Bunun temel nedeni Romalılar için Roma’nın sadece bilinen topraklara (terra cognita) politik ve askerî hakimiyetin merkezi olması değildir, aynı zamanda onun hem tarihsel ve kültürel yapısıyla hem de kurumsal kimliğiyle düşünce dünyasının da merkezi olarak düşünülmesi, bu yönde politik ve teorik çaba gösterilmesidir. Sonraki çağlarda evrensel ve birleştirici Avrupalılık fikrini de etkilemiş olan bu çaba, res publica döneminden itibaren kuruluş mitlerine ilişkin yorumlardan yabancı unsurlarla karşılaşıldığında sergilenen yaklaşımlara kadar her vesileyle Roma’nın kendi politik kimliğinin savunulmasını gerektirmiştir. Bu bildiride bu politik kimliğin savunulmasına ilişkin antik ve modern yaklaşımlar ele alınmaktadır. Özellikle de Roma’nın bir polis veya metropolis olup olmadığı, res publica döneminde Roma kentinin kuruluş mitlerinin politik yorumu, yabancılara ve yabancı kültür sızıntılarına karşı verilen politik tepkiler, Roma’ya politik aitliğin resmî göstergesi olan “vatandaşlık” bağının ve mevcut “politik yapı”nın (civitas) anlamı, Roma’nın temsil ettiği değerlerin sonraki çağlara aktarılması konuları üzerinde durulmaktadır.
Congist 19 resmi sitesi: https://congist.org