Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

>Uluğ Nutku Hoca’dan "Demokrat kişi"

>…
Kişi olmak, kendini ve başkalarını özgürleştirici olmaktır. Özgürleştirici olmak da kişiliği eylemektir. Özgürleştirici kişi olmak, hiçbir dışsal koşulun sınırlandırmasını eylemin sınırı olarak kabul etmeden, kendine ve başkasına saygılı olmaktır. Kişiliğe saygı göreli olamaz. Bu nedenle de, birisinin özgürlüğünün, bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde bittiğini savlamak ve özgürlüğü böyle tanımlamak, sırf hukuksal çerçevede kaldığından, “koşullara göre”dir. Kişiye saygının tüm hakları içerdiği, bunların da pragmatik içerikli olamayacağı son iki yüzyılın unutkanlığıdır.

Özgür kişinin daha fazla nitelenmeye ihtiyacı yoktur. Sık rastladığımız “demokrat kişi” nitelemesi, temel insan haklarına saygıya ulaşamamış kişilerin siyasal kılık takınmalarıdır. Eğer kişiliği demokrasiyle pekiştirmeyle haksever, hakkorur olma kastediliyorsa, bunlar kişide zaten vardır ve sınıflandırmaya gerek yoktur. Ayrıca “demokrat kişi”, kişiliğini yitirmiş yüzsüz, yani bin yüzlü de olabilir, ama kişi böyle olamaz. Bu ayrımlar felsefe için yapılmıyor. Siyasal soyutlamaların insanları ne denli girdaplara sürükleyebileceğini göstermek için yapılıyor.
….

Uluğ Nutku, “Demokrasi Metaforunun İçeriksizleşmesi“, Felsefelogos, s.11, (2000/3), sf.38-39, Bulut Yay.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: