Dr. C. Cengiz Çevik – Blog

KLASİK FİLOLOG

[2] Roma’nın Hukuk Sistemi: Tarihsel Bağlam ve Kavramlar

Merhaba, “Roma’nın Hukuk Sistemi: Tarihsel Bağlam ve Kavramlar” başlıklı serinin bu ikinci yayınında Roma hukukuna tarih ve kavramlar aracılığıyla bir yolculuk yapıyoruz. Özellikle de 12 Levha Kanunu üzerinde duruyoruz.

Daha önce blogumda yayınlanan şu yazıya bakabilirsiniz:

One comment on “[2] Roma’nın Hukuk Sistemi: Tarihsel Bağlam ve Kavramlar

  1. Anonim
    02/05/2024
    Bilinmeyen adlı kullanıcının avatarı

    Sn Hocam

    Önce bu çok yararlı çalışmaları yalnız öğrencilerinizle değil toplumla da paylaştığınız için sağ olun var olun. Kendi adıma sizin sunumlarınızdan çok şey öğreniyorum. Bilgilerim tazeleniyor boşlukları doluyor.

     Roma Hukuk sistemi ile ilgili oturumda magistratusların dört ana niteliğinden birinde çift olmaları durumunda birbirlerinden bağımsız eylem ve karar alma olanağını anlatırken makamların birlikteliğinde söz ettiniz.

    Burada makamlın “birliği ” den söz ettiğinizi anlıyorum. Ularım doğru anlamışımdır. Bu durum bizim hukukumuz da da uygulanmakta idi yakın zamana kadar. Cumhuriyetin savunulması ile görevli Cumhuriyet Savcılığı makamı da kurumsal olarak “Birlik ” niteliği olan bir makamdır. Sorumlulukları denetimleri ilgili yasada belirtilmiş olmasına karşın her bir savcı nerede iş görürlerse görsünler “Cumhuriyet savcılığı makamını “ temsilen iş yaparlar. Bu nedenle devlet memurları içinde sadece onların makamlarının başında Cumhuriyet sözcüğü yer almıştır. ( Düğmeli cübbe ile iş görenler bu sıfatı taşıyamaz )

    Tekrar teşekkürlerimle Saygılar..

Yorum bırakın