Dr. C. Cengiz Çevik (Klasik Filolog) – Blog

Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.

Kısa bir kehanet meselesi

Theophrastos’a göre (Komedi Üzerine, fr.709) Tiryns halkı gülmeyi ve şaka yapmayı çok severmiş. Bu ciddi meselelerde başlarına iş açtığından Delphoi’a gidip bundan nasıl kurtulacaklarını sormuşlar. Tanrı, Poseidon için bir boğa kurban edip onu gülmeden denize atmalarını söylemiş. Bu dinî görevi layıkıyla yerine getirememekten (gülmekten) korktukları için çocukları kurban törenine götürmeme kararı almışlar. Çocuklardan biri bunu öğrenince “kanı taşımak için kullanacağınız kâseyi dökmemizden mi korkuyorsunuz?” diye sorunca, hepsi gülmüş.

Bunun üzerine, Delphoi’daki kehanet tanrısının onlara kökleşmiş bir alışkanlığın söküp atılamayacağını göstermek istediğini düşünmüşler. Bir nevi alışkanlığın karaktere, karakterin de kadere dönüşme hikayesi. Bunu Athenaeus, ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΩΝ 6. 261d-e’den aldım. (Athenaeus. The Learned Banqueters, Volume III: Books 6-7. Edited and translated by S. Douglas Olson. Loeb Classical Library 224. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2008: 106-199)

Bu hikâye Delphoi’daki kehanetlerin ve gelenlerin sorularına verilen cevapların niye bilmece şeklinde ve muğlak olduğunu da gösteriyor. Tanrı, kendisinden bilgi talep eden insanı araştırmaya ve bilgiyi kendi başına bulmaya yönlendirir. Bu kendini bilmeye, tanımaya çağrıdır. Bu bağlamda tanrı buyuran değil, işaret edendir ve işaret ettiği mesaj her defasında kaderden kaçılamayacağıdır. Kader, yani neden-sonuç ilişkisinin kaçınılmazlığı. Bu gece herhangi bir Yunan tragedyasını açın okuyun (iyi bir aktivite), bu konuya temas edildiğini göreceksiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Bilgi

This entry was posted on 22/02/2019 by in Eskiçağ üzerine, Felsefe - bilim and tagged , , , , , , .
%d blogcu bunu beğendi: