Birtakım filolojik hassasiyetler: Eskiçağ ve günümüze dair kişisel okumalar ::: İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı bölümü, Dr.
Yöneten:
Doç. Dr. Aytekin YILMAZ
Panelistler:
Prof. Dr. İdris BOSTAN: “Bilim ve Teknolojide Değişim ve Etkileşim”
Prof. Dr. Mehmet ÇELİK: “Doğu ve Batı Dünyasının Kültür Köprüsü”
Prof. Dr. Çiğdem DÜRÜŞKEN: “Homeros’tan, Carmina Burana’ya Bir Keşif Yolculuğu”
Prof. Dr. Kemal YAVUZ: “Edebiyatta Kültürel Miras”
Dr. Nuh ARSLANTAŞ: “1400 Yıllık Beraberlik”
17 Eylül 2009, saat: 14.00
Marmara Üniversitesi, Cumhuriyet Müzesi Konferans Salonu
Sultanahmet/İSTANBUL
T.C.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü
>Panelistlerden Prof.Dr.Çiğdem Dürüşken hocanın 'Ortak Kükltürel Miras:Birlik İçinde Çokluk' konusunda söylediği bir kaç şeyi paylaşmak istiyorum .'Evren bir el yazması sayfasıdır.Biz bu evrende yaşadığımız sürece o kitaba,o yazmaya bir sembol ekliyoruz ve bu son eklenen sembolün anlamı ilk sembolde gizlidir.Ptogoras şöyle der;'Venüs yıldızı hem sabah hem akşam yıldızıdır.'Bunu bütün kültürlere benzetebiliriz.Akşam o yıldızla yatıp,sabah yine onunla uyanıyoruz.Çokluğu bir labirent (çok kapısı olan fakat çıkışı tek )olarak algıladığımızda onun kendisi aslında bir birlik ifade ediyor.Bu labirentte her toplum kendine en çok benzeyen,en yakın kültürü arıyor bu bir hatadır,aslında yapmamız gereken farklılıkları görmektir.Bizi doğa tarafından aktarılmış bir şey görünenden görünmeyene ulaşma durumudur,tanıdıklardan öte tanımadıklarımızı görmeliyiz.'Bunlara ek olarak schiliman'ın homeros'un ilias'ından yola çıkışından,troya savaşı sahnelerini içeren biblioteca ambrosiana'dan bahsedip konuyu toparlamıştı.Benim hafızamda (memoria)kalanalr bunlar.Hocanın birebir cümleleri değildir.
>Ooo! Harikulâde!Çok teşekkür ederim, şu an aktardığın bu bilgiyle internette büyük bir iş yapmış olduğunu biliyorsun değil mi? Bu toplantıya ilişkin başka hiçbir yerde bilgi yok. Gratias ago tekrar.
>Teşekkürler benden,i.ü edebiyattan selamlar sana!